Ki olvas minket
Oldalainkat 2 vendég böngészi

Wankel Motor

A Felix Wankel által kitalált és elkészített forgódugattyús motor a hagyományos Otto-motoroktól teljesen eltérő módon működik. A Wankel-motor dugattyúja (rotorja) háromszög alakú, oldalai egyenlő hosszúságúak és domború vonalúak. A rotor excentrikusan köröz az állórészen belül egy helyhez kötött fogaskerék körül oly módon, hogy csúcsainak három pontja folyamatos kapcsolatban áll a ház belső falával.

Ez az elrendezés három munkateret eredményez, amelyek térfogata folyamatosan változik a dugattyú mozgása közben. A dugattyú egyetlen fordulata alatt az alternáló dugattyús motorok teljes négyütemű ciklusa lezajlik.

A szívó és kipufogócsatornák nyílásait maga a forgó dugattyú nyitja, illetve zárja. Ez a működési elv azt jelenti, hogy a három kamrában a négy ütem valamelyike párhuzamosan megy végbe. Ez a folyamat mindhárom kamrában 120 fokkal eltolva, egyidejűleg zajlik. A dugattyú minden egyes fordulatára a házban három gyújtás és munkaütem jut.

A Renesis motor két forgódugattyúval rendelkezik és a hagyományos Wankel-motoroktól is van benne néhány fontos eltérés. A kipufogónyílások a korábbi Wankel-motortól eltérően az oldalsó ház falára kerültek és méretüket is megnövelték, amivel jelentősen nőtt a motor hatásfoka.


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 
Névnap
Ma 2020. augusztus 11., kedd, Zsuzsanna és Tiborc napja van. Holnap Klára napja lesz.