Ki olvas minket
Oldalainkat 3 vendég böngészi

Radardetektorok, Lézerdetektorok

traffi_lezerA sebességmérő előjelző olyan eszköz, ami jelenleg hazánkban nem tiltott, birtoklása nem ütközik törvénybe, de nem jogosít fel a sebességhatárok túllépésére, nem tanít meg vezetni, és nem javítja sem az útviszonyokat sem a reakcióidőnket. Ez csak egy eszköz, ami figyelmeztet arra, hogy könnyedebben értelmeztünk egy tiltást, és lehetőséget ad arra, hogy ezt időben korrigálhassuk, felelősségre vonás nélkül.

A szabályok betartása életet ment, a statisztikák szerint azok életét, akik ártatlanok voltak a baleset bekövetkezésében. Mielőtt bemutatnánk azokat az előjelző eszközöket, amiket mi a legjobbnak találtunk a hazai piacon, vegyük számba azt, hogy milyen lehetőségek vannak a sebességmérők előjelzésére és a sebességhatár túllépésének figyelmeztetésére.

  • Figyelmeztetés gyorshajtáskor
  • Kamera adatbázis
  • Radardetektor
  • Lézerdetektor

Az utólagos navigációs készülékek többsége rendelkezik olyan funkcióval, ami figyelm eztet gyorshajtáskor. Ez egy rendkívül idegesítő, de ugyanakkor rendkívül hasznos funkció, mert a fix sebességkorlátozásokra figyelmeztet. Az autópályán szól, még száraz időben is, amikor a tábla szerint 130 helyett csak 100-al lehet bevenni a kanyart, mert esőben csúszós az út, és rám szól, amikor az eddig megengedett 50Km/h az út egy szakaszán 30- ra lett korlátozva.


Szintén hasznos, bár egyes országokban tiltott a navigációs készülékekre feltölthető útbiztonsági kamera adatbázis. Ez a szolgáltatás előjelzi azokat a pontokat, ahol telepített sebességellenőrző készülék található, ha működik, ha nem.

Kicsit bonyolultabb megoldás a radar illetve lézer előjelző készülék, ami a sebességmérés valós visszajelzésére termett.

A radardetektorok birtoklása illetve használata a 175/2003 (X.31) Kormányrendelet értelmében 2003.december 1.-től már nem tiltott Magyarországon! Kérem, külföldi utazása előtt a kellemetlenségek elkerülése végett tájékozódjon az adott ország törvényeiről, állásfoglalásáról!

A mérés technikai megoldása szerint két rendszert különböztetünk meg:

  • Radar
  • Lézer

A RADAR:

Több frekvenciasávban történhet a mérés, ezért az előjelzőnknek is több frekvenciasávban kell detektálnia a beérkező jeleket. A készülék kiválasztásánál figyelni kell arra, hogy minden használatos sávot figyeljen, és ráadásul európai kivitel legyen, mert, mint az alábbi táblázat mutatja Amerika és Európa között ebben is van különbség.

Zavarok:

Az radardetektor egy nagyfrekvenciás rádióvevő, ami vesz minden olyan jelet, ami az ő vételi sávjába esik. Az éterben létrejövő, kikeveredő frekvenciák, vagy a hasonló sávban működő berendezések jelei téves jelzést okozhatnak (mobiltelefonok átjátszó állomásai, Budapest környékén az AM mikro televíziós adó, kapunyitók), ez városban sűrűbben előforduló jelenség, lakott területen kívül ritkább. Az általunk forgalmazott készülékek nagyérzékenységű, szelektivitású berendezések, amik el vannak látva olyan zavarszűrőkkel, amik az európai zavarok, sajátosságok figyelembevételével javítják a találati arányt.


A LÉZER:

Egyszerűbb esettel állunk szemben, hiszen a lézeres mérésnél világszerte a 904nm-es hullámhosszt használják. A lézer korszerű technológia, nagy távolságról, nagy pontossággal tud mérni, ezért nem elég a figyelmeztetés, reakcióidőnk miatt, mire lassítunk, kész a fotó. A lézer esetében a detektálás mellett időt kell, hogy nyerjünk, ezért valamilyen módon blokkolni kell a mérést. A blokkoló a mérőjel vétele után közvetlenül egy válaszjelet küld a mérő felé, ami azt veszi és megpróbálja értelmezni, de nem felel meg a várt jelnek, ezért addig, amíg a blokkoló sugároz, nem tud sebességet számolni. Ez az idő kb. 7mp, ami nem sok, de elegendő ahhoz, hogy sebességünket a kellő mértékig csökkentsük.

A blokkoló érdekessége, hogy valójában hivatalosan ez egy garázsnyitó elektronika, ami lézer segítségével kommunikál az autóval, és csak sajnálatos egybeesés, hogy pont azon a hullámhosszon, amin a sebességmérő eszközök is működnek.

A tiltás mellett mindig találunk kiskaput, de ez a kiskapu igen átlátszó, ne gondoljuk, hogy egy olyan országban, ahol ez a szerkezet tiltott eszköznek minősül, könnyen kibújhatunk a felelőségre vonás alól! Ne feledjük, garancia nincs, sem a biztos előjelzésre, sem a birtoklás jogszerűségére.

Beszerelés:

A lézerblokkoló és a radardetektor beépítése felkészültséget és megfelelő műszaki ismeretet igényel, a helyes működés érdekében kérem, bízza szakemberre!

 
Névnap
Ma 2020. augusztus 11., kedd, Zsuzsanna és Tiborc napja van. Holnap Klára napja lesz.